Tomahawk Caveman style

Tomahawk Caveman style

Ingrediënten (4 personen) :

Wat is caveman style?

Caveman style is een barbecue techniek waar bij het vlees rechtstreeks op de kolen (houtskool) wordt gelegd. Belangrijk bij deze techniek is dat de kolen in de barbecue goed heet zijn. Het klinkt spannend maar het is ontzettend makkelijk en vooral stoer om te doen in het bijzijn van je gasten.

Wat is een Tomahawk?

De Tomahawk steak behoort met zijn uitstraling tot een van de meest stoere stukken vlees voor op de barbecue. Het doet je misschien denken aan een strijdbijl zoals oorspronkelijk werd gebruikt door de bewoners van Noord-Amerika, de Indianen. De Tomahawk steak is in feite een ribeye met been met daaraan de hele rib.

Bereiding 

Haal de Tomahawk 30 minuten voor bereiding uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Dit zorgt ervoor dat de hitte sneller tot de kern van het vlees dringt tijdens het bereiden. Steek ondertussen de barbecue aan met houtskool. Zorg ervoor dat de kolen rood heet zijn, laat daarom de deksel van je barbecue dicht tot het moment dat je de Tomahawk gaat bereiden. Wanneer je de barbecue wilt openen denk er dan aan dat je dit langzaam doet. Wanneer je de deksel te snel opent komt er teveel zuurstof bij en kunnen er steekvlammen ontstaan.

Nu komt het spannendste gedeelte. Leg de Tomahawk plat op de kolen. Draai het stuk vlees regelmatig (iedere minuut) om. De kooltjes die aan het vlees blijven ‘’plakken’’ tik je er gemakkelijk af met je tang doordat de kolen rood heet zijn.  Doe dit voor 5 tot 8 minuten. Haal de tomahawk met de tang uit de barbecue. Een belangrijke stap in het bereiden van de tomahawk is het vlees laten rusten. Nadat je het stuk vlees van de barbecue hebt gehaald, dek je het losjes af onder aluminiumfolie. Hierdoor kunnen de vleessappen zich goed door het vlees verdelen, waardoor je sappige steak krijgt. Bestrooi tenslotte met wat zout naar wens.

 

10 januari 2022