Online buikspek kopen en bestellen

Zoals de naam het al aangeeft is het deel afkomstig van de buik van een varken. Buikspek bestaat uit laag vel, onderhuidse laag vet, laag spierweefsels met bindweefsel en nog een laag spieren. Buikspek is erg populair. Tijdens het bereiden van buikspek komen alle lagen samen waardoor er een heerlijke smaak ontstaat van mals vlees met een knapperig velletje. Van buikspek kun je verschillende top gerechten maken. Denk aan Pork Belly, Porchetta, Pancetta, Hakkepeter of simpele speklappen op de BBQ.

Valkslagerij bied verschillende stukken buikspek aan. Zo hebben we zowel met en zonder zwoerd van het merk Duke of Berkshire en Topvarken. Niet bekend met het verschil? Lees dan snel verder.

Tonen als Foto-tabel Lijst

5 producten

Toon
per pagina
Sorteer op

Buikspek met zwoerd

Buikspek (varkensbuik) kun je kopen met of zonder zwoerd. Het zwoerd is de buitenste laag dat aan de varkensbuik zit. Je kunt het dus eigenlijk zien als de huid van een varken. Buikspek is verkrijgbaar met en zonder zwoerd omdat het vlees op verschillende manieren kan worden bereid. Het zwoerd zorgt voor smaak verschillen. Als je buikspek met zwoerd bakt, trekt het vet uit het zwoerd in de buik. Doordat er nog meer vet bijkomt in de buik, krijgt het vlees nog meer smaak. Vet houd namelijk de smaak van het vlees vast. Ook zorgt het zwoerd voor een lekker knapperige laagje. 

Buikspek zonder zwoerd (pork belly)

Buikspek zonder zwoerd is ook heerlijk. Bij buikspek zonder zwoerd word er vaak alleen nog een rub op het buikspek gemeerd. Dit om vervolgens het heerlijk te grillen op de BBQ. Buikspek zonder zwoerd word vaak gekozen omdat de mogelijkheden enorm zijn. Je kunt er speklappen van snijden, gebruiken voor in de bami panggang of er beroemde porchetta van maken.

Porchetta is een Italiaans gerecht. Het buikspek word eerst met verschillende kruiden ingesmeerd en besprenkeld met citroensap. Daarna gaat het stuk vlees opgerold en al de oven in. De temperatuur van de oven moet tussen de 60 tot 70 graden zijn. Het word vaak geseveerd in mooi plakjes. 

Hoe maak je een perfect stuk buikspek klaar?

Buikspek is erg populair onder de mensen die houden van slow cooking. Slow cooking is op lage temperatuur vlees bereiden. Voor slow cooking word vaak een groot vettig stuk gebruikt. Buikspek is verkrijgbaar in grote stukken en is heerlijk vettig met een verrukkelijke smaak. Niet bekend met slow cooking van buikspek? Volg dan deze stappen voor een perfecte buikspek.

Buikspek voorbereiding-Buikspek marineren:

 1. Voor een buikspek met een krokante smaak heb je een stuk buikspek nodig met zwoerd. (Heb je een buikspek zonder zwoerd begin dan bij stap 3)
  Het eerste wat je moet doen is het stuk vlees droog krijgen. Zorg dat de kant met zwoerd omhoog ligt. Dep nu het vlees droog. Je kan het vlees droog deppen door middel van gebruik van een keukenrol.
 1. Nu het vlees droog is gaan we een inkeping maken in de vorm van een ruit. Gebruik hiervoor een scherp mes. Ga met het mes 0.5 tot 1 cm diep in het vlees (zwoerd/huid) Zorg ervoor dat je alleen het zwoerd een inkeping geeft en het vlees niet raakt. Tussen de lijnen moet ongeveer 1 cm zitten.
 2. Tijd voor een marinade. Maak je gewenste marinade. Leg je marinade in de ovenschaal met het stuk vlees. Zorg hierbij voor dat de marinade niet het zwoerd aanraakt.
 3. Nu moeten we het vlees laten rusten. Zet de ovenschaal niet afgedekt in de koelkast en laat dit een nacht staan. Dit doen we zodat het vlees goed kan opdrogen.
 4. De volgende ochtend dep je het overgebleven vocht weg met keukenpapier. Als je dat hebt gedaan gaan we de buikspek goed insmeren met olijfolie. (De olie voorkomt dat er vocht in het vlees trekt)
 5. Bedek nu het zwoerd met een dikke laag grof zeezout. (Het groffe zeezout gaat ervoor zorgen dat het vocht in het vlees eruit word getrokken) Plaats nu het stuk vlees terug in de koelkast. (niet afgedekt)
 6. Nu de voorbereiding klaar is gaan we beginnen met het echte werk.

Buikspek op de BBQ grillen-bakken:

 1. Haal de buikspek 30-90 min vóór bereiding uit de koeling (Afhankelijk van de grootte van het vlees)Veeg de zoutkorst af van het vlees.
 2. Steek de BBQ heet op en creëer een indirecte (koelere) hittezone met de kolen van de BBQ.
 3. Als de BBQ een stabiele temperatuur heeft van 150 graden Celsius kun je het stuk vlees begeleid op de BBQ neerleggen. (Zwoerd moet naar boven liggen. Leg je het vlees andersom, dan kan het vet vlam bevatten.)
 4. Laat nu het vlees 2,5 uur op het vuur liggen.
 5. Steek de kernthermometerin de kern van het buikspek. Het vlees is gaar wanneer de temperatuur 72 graden Celsius is.
 6. Voor een krokante korst stook je de BBQ op naar 225 graden Celsius en laat je het vlees nog 20 min liggen
 7. Leg het vlees op een houten plank en laat dit nu onder aluminiumfolie of een schone theedoek ongeveer 5 minuten rusten. (Aluminiumfolie niet volledig dichtvouwen)
 8. Serveer het vlees op je lievelingsbord en geniet van je perfecte stukje vlees onder genot van een sublieme wijn van Valkwijn.nl.