Over ons

Online vlees bestellen op Valkslagerij.nl

Sinds juli 2021 biedt Valkslagerij.nl de beste en meest exclusieve stukken vlees online aan. Met een uniek en uitgebreid assortiment restaurantkwaliteit vlees zijn wij er voor de vleesliefhebbers, de barbecue fanaten en hobby koks! Ambachtelijk vlees van onze eigen boerderij en van over de hele wereld, allemaal gekoeld bij jou thuis bezorgd!

Geschiedenis slagerij van der Valk

Familie Van der Valk is van oudsher een boerenfamilie. In het jaar 1865 is een officiële akte vastgelegd dat Nicolaas van der Valk, de overgrootvader van Marcus van der Valk, op een veiling meerdere landerijen in Voorschoten kocht. Tot deze percelen behoorde ook de huidige locatie van Hotel De Gouden Leeuw. Nicolaas kreeg maar liefst 24 kinderen. Met zoveel kinderen was het niet vreemd dat Nicolaas op zoek ging naar mogelijkheden om wat bij te verdienen, om de schamele inkomsten van de boerderij aan te vullen. Hij klopte aan bij de gemeente en verkreeg een vergunning om het melklokaal om te toveren tot café waarbij er meteen een grote veranda aan werd geplakt. Die formule werkte goed; er kwam steeds meer bezoek aan de Gouden Leeuw in Voorschoten. Boeren die hun koeien naar de markt brachten, konden even op verhaal komen in het café.

In 1902 overleed Nicolaas op 77-jarige leeftijd. Nicolaas’ vrouw Elisabeth erfde de hoeve en runde tot 1926 de Gouden Leeuw samen met haar zus Cor. In 1929 nam zoon Martinus het café over voor 12.000 gulden. Al snel breidde hij het uit met een speeltuin op het terrein. Wie denkt dat het nakomertje in een rij van 24 kinderen kansloos is, heeft Martinus van der Valk Niet gekend. Hij was de Benjamin, De jongste zoon van Nicolaas, die de onderneming van zijn ouders overnam en groots maakte. Op de Leidse markt verkocht Martinus de boter en kaas die zijn moeder maakte. Hij was een geboren ondernemer met een neus voor handel. Zo bedacht hij dat hij meer kon verdienen aan het vee van de boerderij door het zelf te slachten, dan door het te verkopen als slachtvee. Daarom begon hij in 1920 een slagerij aan de Voorstraat in Voorschoten, samen met een bevriende boer. M.C. van der Valk slagerijen klok het ambitieus.
 

Wist je dat de slagerij van Valk al bestaat sinds 1920? In 2022 is dat dus dus 102 jaar!

De centrale slagerij in Voorschoten is een van de oudste onderdelen van het Van Der Valk imperium. Tijdens de oorlog woonde de familie op een boerderij in Stompwijk en fokte opa ’Martinus’ zelf de runderen. De boerderij in Stompwijk moest plaats maken voor een recreatiemeer. De boerderij verplaatste zich naar Leiderdorp waar boer Kees van Vliet (de broer van Truus van der Valk – van Vliet) samen met Arjan Roest de boerderij beheerden.
Boer Kees van Vliet ging altijd naar de veemarkt in Leiden om in te kopen. Elke week zocht hij vijf tot tien dieren uit die op het slachthuis in Leiden werden geslacht en vervolgens naar slagerijen werden gebracht in Voorschoten en Zoeterwoude. De slagerij in Zoeterwoude was erg klein. Er werd gezocht naar een groter pand. Zo volgde er ook een filiaal in Alphen aan de Rijn die inmiddels niet meer in handen is van de familie. Na enige tijd werd het filiaal in Zoeterwoude gesloten.
Naast de boerderij in Leiderdorp was er ook nog een boerderij in Dinther. Gerrit, de broer van Arie, had net als zijn broer passie voor vee. Met maar liefst 1500 varkens en enkele honderden runderen hielden de Valken de kwaliteit van het vlees in eigen hand.
 
Marcus is de initiatiefnemer van de Versmarkt. Vanaf 2015 is het Valk concern gestart met de eerste Valk Versmarkt. Deze verswinkel is actief op de particuliere markt. Met de opening van een eerste ‘Valk Versmarkt’ schrijft hotelketen Van der Valk een nieuw hoofdstuk. De ambitie kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Zo zei Marcus, “Ik liep al langer met het idee rond, Ik hoor altijd van veel gasten dat ze de biefstuk heel lekker vinden in het hotel of de wijn goed. Die gasten willen dat dan eigenlijk op hetzelfde terrein kunnen kopen. Toen heb ik gedacht, dat ga ik ook doen voor het brood, de groente, de kaas en de zuivel. Zo ontstond het idee voor een Versmarkt.”
Marcus bezocht veel winkels over de hele wereld om ideeën en inspiratie op te doen voor de Versmarkt. ''Het hakblok in de slagerij heb ik bij Jamie Olivier in Londen gezien, de schap kasten heb ik van Eataly in Italië, voor de visafdeling heb ik inspiratie opgedaan in New York bij de Chelsea Market en in Madrid heb ik ideeën opgepikt.” Inmiddels is de slagerij enorm uitgebreid ten opzichte van het ’kleine’ winkeltje van vroeger. De slagerij heeft een toonbank van 20 meter lang. In totaal werken er +/- 70 mensen in de slagerij. Naast de verkoop in de winkel aan particulieren, richt de slagerij zijn pijlen ook op de horeca. Zo worden er 40 hotels bevoorraad met vlees en vleeswaren uit eigen slagerij. De slagerij kenmerkt zich door hun ambachtelijkheid. Met een eigen worstmakerij, zouterij en boerderij zijn ze met recht een ambachtelijke slager. Dit blijkt ook gewaardeerd te worden. De slagerij doet verschillende keren mee aan vakwedstrijden. In 2019 is de slagerij in de top-10 geëindigd in de wedstrijd ’Lekkerste gehaktbal van Nederland’. De gehaktballen van Valk Versmarkt behoren hiermee tot de top-10 van Nederland en zijn dé lekkerste van Zuid-Holland.
 

Boerderij van der Valk in Leiderdorp

Op onze boerderij in Leiderdorp lopen ca. 250  koeien rond, dit zijn zowel melk- als vleeskoeien. Er lopen ook ca. 160 kalveren en ca. 250 volwassen schapen, welke in het voorjaar ongeveer 350 lammeren geven. In de wei rondom onze Van der Valk boerderij hebben de runderen, kalveren en lammeren alle ruimte om vrij rond te lopen. De runderen worden in eigen beheer gefokt. Op de boerderij worden de rassen Belgisch blauw (vleeskoe) en Roodbont (melkkoe) gefokt. Het huidige Belgisch Blauw dier is indrukwekkend te noemen door haar volume, haar ronde vormen en sierlijke lijn. Belgisch blauw staat garant voor kwaliteitsvol vlees. Het is mals dankzij de fijne musculaire structuur en bevat daardoor ook minder vet. Bovendien is het vlees sappig en uniek van smaak. Op die manier houden wij alles in eigen hand. Pas voor de slacht geven wij de koeien uit handen. Op die manier kunnen wij u voorzien van eerste kwaliteit rundvlees van eigen boerderij. Wij zijn dan ook enorm trots op onze Van der Valk boerderij!

 

Boerderij-Leiderdorp