Gegrilde spareribs met een zoete marinade

Gegrilde spareribs met een zoete marinade

Ingrediënten:

  • Spareribs rauw
  • 2 rode uien
  • 4 bollen solo knoflook (Chinese knoflook)
  • 5 takjes rozemarijn
  • 8 takjes tijm
  • 800 ml ketchup
  • 200 g honing
  • 1 el sambal
  • zeezout
  • 1 citroen

Benodigdheden:

  • Big Green Egg BBQ
  • Ribs and Roasting Rack
  • Disposable Drip pans
  • Cast Iron Grid

Voorbereiding :

1. Steek de BBQ aan en zorg voor een constante warmte van 150 °C. Terwijl de BBQ op temperatuur komt verwijdert u het vlies aan de (holle) onderkant van de sparerib. De vlies kunt u verwijderen door middel van een lepel in het midden van de ribs tussen het vlies en vlees te steken. Als u de lepel er goed tussen steekt kunt u hierna in één handeling het vlies verwijderen. 

2. Marinade: Pel de rode uien en knoflook en snijd deze in grove stukken. Ris de naaldjes van de rozemarijn en de blaadjes van de tijm. Maal deze ingrediënten samen met de ketchup, de honing en de sambal in een keukenmachine met hakmes of in een blender fijn. Breng de marinade op smaak met zeezout.  

Bereiding:

  1. Bestrijk beide kanten van de spareribs met de marinade, bewaar de marinade die je over hebt. Plaats ze in het Ribs and Roasting Rack. Zet de Disposable Drip Pan op de convEGGtor en vul deze voorzichtig met 500 milliliter water. Leg het rooster in de EGG en zet hier het rek met de spareribs op. Sluit de deksel van de EGG en laat de ribs ca. 2 uur garen.
  2. Bestrijk de spareribs nogmaals met de marinade. Sluit de deksel van de EGG en laat ze 30 minuten langer garen.
  3. Haal het rek met de spareribs uit de EGG. Verwijder het rooster en leg de Cast Iron Grid erin. Sluit de deksel en breng de temperatuur naar 200 °C. Verpak de spareribs intussen even in aluminiumfolie zodat ze warm blijven. Maak intussen alvast finger bowls door de citroen in plakjes te snijden en deze toe te voegen aan 2 kommetjes met warm water.
  4. Leg de spareribs (indien nodig in porties) op de bolle kant op het rooster. Gril ze ca. 2 minuten, keer de ribs een kwartslag en gril ze nogmaals 2 minuten. Sluit na elke handeling de deksel van de EGG.
  5. Serveer de gegrilde spareribs van de Big Green Egg met de marinade die je over hebt als saus. Geef de finger bowls erbij om tussen het eten door je vingers schoon te maken.
23 mei 2022