Limburgse stoof

Limburgse stoof

Ingrediënten:

  • 1 kg rundersukade/sukadelappen 
  • 4 dl water
  • 4 dl natuurazijn
  • 6 laurierblaadjes
  • 6 kruidnagels
  • 8 jeneverbessen
  • 3 uien in halve ringen
  • Roomboter
  • 3 eetlepels appelstroop (Te koop bij Valk Versmarkt)
  • 3 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 1 kleine eetlepel speculaaskruiden
  • 5 plakken verkruimelde ontbijtkoek

Benodigdheden:

  • Bakpan
  • Tang
  • Kookpan
  • Snijplank
  • Groentenmes 

Bereiding:

Laat de rundersukade op kamertemperatuur komen en snijd daarna in blokjes. Maak een marinade van het water, de azijn, laurierblaadjes, kruidnagels, jeneverbessen en de gesneden ui. Voeg de stukken sukade toe en laat dit een nacht marineren.
Braad het vlees de volgende dag aan in een stoofpan, doe er flink wat roomboter bij. Voeg de marinade toe en laat dit voor 10 minuten reduceren (inkoken). Voeg de appelstroop, bruine basterdsuiker, speculaaskruiden en de ontbijtkoek toe. Laat het geheel op laag vuur 4 a 5 uurtjes stoven met de deksel op de pan. Breng het gerecht eventueel op smaak met wat peper en zout en verwijder de laurierblaadjes en de kruidnagels.

Harrie Hermans: “Wij eten het stoofvlees vanuit huis traditioneel met verse friet en een witloofsalade, echt een perfecte combinatie qua smaken”.

10 januari 2022