Carpaccio van eend

Carpaccio van eend

Ingrediënten(4 personen) :

  • 1 gerookte eendenborst
  • 2 a 3 kumquats
  • een bakje frisse sla
  • 1 mango
  • 1 granaatappel
  • 2 gekookte bietjes
  • Kervel
  • sinaasappelsap van 2 sinaasappels
  • 1 eetlepel honing
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 dl rode wijn jus 

Bereiding

Snijd de eendenborst in dunne plakjes. Blancheer de kumquats voor ongeveer 3 minuten en spoel af met koud water. Snijd de kumquats in dunne plakjes. Snijd de mango en de bietjes in kleine blokjes. Snijd de granaatappel overdwars doormidden, neem een rubberen spatel of houten lepel en klop daarmee tegen de bovenkant waardoor de rode pitjes eruit vallen. 
Maak de dressing door het sinaasappelsap te mengen met de honing, de olie en de rode wijn jus.
Leg de plakjes eendenborst op een mooi bord en garneer naar wens met de sla, mango, bietjes, granaatappel, kumquats en wat kervel. Voeg de dressing tenslotte toe.

Weetje: Sprekend een sinaasappel, maar dan in een klein formaat: de kumquat. Het is een van de minder bekende maar zeker niet minder lekkere familieleden van de familie citrus. Net als de gewone sinaasappel helderoranje van kleur, maar wel met een aparte eigenschap. Je eet kumquats namelijk met schil en al! Het is een spannende combinatie op de tong: eerst het zoet van de schil en daarna de iets zure, kruidige sinaasappelsmaak.

8 januari 2022